Technologie, innowacje oraz infrastruktura informacyjna jako elementy budowy Gospodarki Opartej na Wiedzy - Kozłowska, Joanna; Pliszka, Aleksandra (Technologies, innovations, and information infrastructure as elements of creating the knowledge economy, 2022)
Przyszłość współczesnych gospodarek zależna jest od sprawnego wdrażania najnowszych trendów w obszarze technologii, infrastruktury informacyjnej i innowacyjności. Dominacja na arenie międzynarodowej jest zatem bezpośrednio związana z pozycją innowatora, którą odznacza się dane państwo. Celem artykułu jest prezentacja i ocena stopnia rozwoju Gospodarki Opartej na Wiedzy w wybranych krajach Europy. Ponadto pośrednim celem pracy jest określenie czynników niezbędnych do uzyskania statusu innowatora. Głównymi innowatorami w Europie Północnej są przede wszystkim bogate kraje skandynawskie oraz poszczególne państwa ze środkowej części Europy. Czynnikiem przesądzającym o sukcesie są technologia, poziom kształcenia i umiejętności ICT oraz struktura budżetu w sektorze przedsiębiorstw.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 37-44
Keywords: innowatorzy; gospodarka oparta na wiedzy; technologia; infrastruktura informacyjna; wydatki B+R w sektorze przedsiębiorstw; innovators; Knowledge economy; technology; information infrastructure; R&D expenditure in the business sector