Kolory energii w Europie i na świecie – analiza porównawcza na przykładzie wybranych państw - Figa, Natalia; Fijołek Angelika (Colours of energy in Europe and in the world – comparative analysis on the example of chosen countries, 2022)
To, na jakim poziomie kształtuje się pozyskiwanie poszczególnych źródeł energii, ma wpływ między innymi na jakość życia ludności. Współcześnie temat ten jest niezwykle istotny, ponieważ coraz większą uwagę zwraca się na dbałość o naszą planetę. Wraz z upływem czasu wzrasta świadomość społeczeństwa, które coraz bardziej zwraca uwagę na różnego rodzaju innowacyjne rozwiązania, mające wspomóc funkcjonowanie środowiska. Dlatego też coraz częściej wykorzystywane są alternatywne źródła energii. Kluczowe znaczenie mają tu kraje wysoko rozwinięte, które mają szansę na największe zmiany pod tym względem na tle innych państw. Wprowadzając przemyślane regulacje dotyczące ograniczeń energetycznych, spowodować mogą wiele pozytywnych zjawisk. Właśnie dzięki nim wzrasta nadzieja na poprawę warunków życia.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 9-25
Keywords: energia odnawialna; energia nieodnawialna; regulacje prawne; innowacje; wpływ pozyskania energii na środowisko; renewable energy; non-renewable energy; legal regulations; innovations; the impact of obtaining energy on the environment