Rekomendacje dotyczące projektowania i wdrażania polityki antymobbingowej w organizacjach sektora TSL w dobie pandemii COVID-19 - Tomaszewicz, Sandra (Recommendations on the design and implementation of anti-mobbing policy in organizations of the TSL sector in the era of the COVID-19 pandemic, 2022)
Celem artykułu jest wyznaczenie kierunków tworzenia i realizacji polityk antymobbingowych w organizacjach sektora TSL. Mimo że mobbing stał się zjawiskiem powszechnym, to sama jego definicja w Kodeksie pracy dość nieprecyzyjnie opisuje przesłanki, jakie należy spełnić, by zakwalifikować jako mobbing określone zachowanie. Niemniej jednak działania każdego pracodawcy powinny polegać na zapobieganiu i przeciwdziałaniu mobbingowi. Nabierają one szczególnego znaczenia w organizacjach, w których presja związana z kryzysem pandemicznym (COVID-19) jest dużo silniejsza niż gdzie indziej, a takimi z całą pewnością są obecnie organizacje sektora TSL.
Trendy w logistyce / pod red. Anny Baranieckiej i Jakuba Marcinkowskiego. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Wrocławiu, 2022, s. 72-85