Implementacja ekologistyki w przedsiębiorstwie - Gwóźdź, Klaudia (Implementation of eco-logistic in the company, 2022)
Postępujący kryzys klimatyczny i nieustanna degradacja środowiska naturalnego powodują potrzebę wprowadzenia radykalnych zmian, aby zatrzymać już widoczne tego skutki. W dużej mierze są one spowodowane funkcjonowaniem przedsiębiorstw, które powinny natychmiast zastosować działania minimalizujące ich negatywny wpływ na środowisko. Takim rozwiązaniem zarządczym jest prezentowana w niniejszym artykule ekologistyka. Autorka przedstawia sposoby na sprawne i skuteczne implementowanie ekologistycznych rozwiązań za pomocą benchmarkingowego modelu ekologistycznego, powstałego na bazie macierzy etapów zaawansowania ekologistycznego A. Baranieckiej, a także powołanie pracownika – ekologistyka lub outsourcingu tej funkcji oraz na pomiar śladu węglowego jako wskaźnika ekologistyki.
Trendy w logistyce / pod red. Anny Baranieckiej i Jakuba Marcinkowskiego. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Wrocławiu, 2022, s. 34-46