Wybrane aspekty analizy składu granulometrycznego gleb metodą pomiaru ciężaru pozornego pływaka zanurzonego w zawiesinie - Papuga Krzysztof (Selected aspects of the soil particle size analysis by measuring the apparent weight of a float immersed in suspension, 2022)
Celem pracy było uzupełnienie wiedzy z zakresu oznaczania składu granulometrycznego gleb, związanej z nowo powstałą metodą dynamometryczną. W związku z tym przeanalizowano trzy główne aspekty: implementację metody dynamometrycznej do urządzenia z wielostanowiskowym i automatycznym zmieniaczem próbek; wykorzystanie iteracyjnej procedury obliczeniowej w celu zmniejszenia wpływu podwyższonej koncentracji początkowej zawiesiny na wyniki; wpływ usuwania materii organicznej na wyniki.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: skład granulometryczny; metody sedymentacyjne; metoda dynamometryczna; sedymentacja ziaren gleby