Nowe trendy w pracy przewodnickiej - Lesiów, Tomasz. Redaktor (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
[W książce omówiono najnowsze trendy w turystyce i w pracy przewodnickiej będące skutkiem, pandemii, która wpłynęła na ruch turystyczny i nastawienie przewodników do turystyki. Przedstawione w monografii zagadnienia uświadamiają, że pomimo trudności, jakie napotyka branża turystyczna w okresie postpandemicznym, można realizować wiele przedsięwzięć, na przykład doskonalić relacje z przedstawicielami władz miast, powiatów i regionów, a także rozwijać kontakty z naukowcami z całej Polski. W książce omówiono niezwykle różnorodne zagadnienia. Monografia zawiera trzy części: I. Turystyka – aktualne trendy i nowe koncepcje, II. Wpływ postępu w zakresie wiedzy o żywieniu i żywności na turystykę, III. Wiedza o obiektach i trasach turystycznych, na które składają się rozdziały poświęcone między innymi takim obszarom tematycznym, jak: gospodarka obiegu zamkniętego w sektorze turystyki, bushcraft jako nowy sposób na wypoczynek w polskich lasach, porty lotnicze jako obiekty turystyczne, trendy związane ze spożywaniem przekąsek, uwarunkowania i stan turystyki osób z niepełnosprawnościami w Polsce, saliny jako atrakcja turystyczna i źródło wiedzy o soli morskiej, tradycje kulinarne Dolnego Śląska, tradycyjne i innowacyjne dżemy w diecie turysty, wskazówki żywieniowe dla osób po przebytym COVID-19, kościoły drewniane Sudetów, Nowa Huta jako atrakcja turystyczna, działalność Marianny Orańskiej i jej spadkobierców, poeci i pisarze regionu kaliskiego jako przykład do nowego podejścia do zwiedzania, niezwykłości przyrodnicze Madagaskaru, a także turystyczne walory barokowych kaplic we wrocławskiej katedrze.] (streszczenie autora)
s. 257
Keywords: przewodnik turystyczny; turystyka; niepełnosprawność; bushcraft; zdrowe przekąski; dieta; kawa; saliny; pandemia; COVID-19; ziemia kaliska; Ziemia Kłodzka; Sudety; Madagaskar; Marianna Orańska; drewniane kościoły; Nowa Huta; gospodarka obiegu zamkniętego; barok