Platformy edukacyjne szansą na poprawę jakości kształcenia - Wróbel, Monika (Education platforms as a chance of improving quality of education, 2011)
Celem opracowania jest przedstawienie funkcjonowania wybranej platformy edukacyjnej, która jako nowoczesne narzędzie technologiczne może podnosić jakość kształcenia. W artykule wskazano dyrektora – menedżera jako osobę odpowiedzialną za poprawę jakości kształcenia we współczesnej szkole, wymieniono i opisano nowe e-usługi, których powstanie wymusił rozwój społeczeństwa informacyjnego. Do realizacji powyższego celu wykorzystano metodę badawczą, jaką jest opis studium przypadku Szkolnej Platformy Edukacyjnej wykorzystywanej jako środek dydaktyczny w szkole ponadgimnazjalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 356-367
Keywords: platformy edukacyjne; e-usługi w edukacji; jakość kształcenia; społeczeństwo informacyjne; education platforms; e-learning; quality of education; information society