Badania doświadczenia użytkownika (user experience) w projektowaniu interakcji użytkownik– system - Sikorski, Marcin; Garnik, Igor; Redlarski, Krzysztof (User Experience research in the user-system interaction design, 2011)
Artykuł omawia coraz częściej używany termin „doświadczenie użytkownika” (User Experience – UX) oraz jego znaczenie dla emocjonalnych aspektów satysfakcji użytkownika produktów informatycznych i usług on-line. Dokonano przeglądu czterech głównych podejść badawczych stosowanych obecnie w odniesieniu do tematyki UX: projektowanie interakcji, e-marketing, pomiary psychofizjologiczne i współprojektowanie usług. Przedyskutowano główne problemy metodologiczne związane z badaniami i pomiarami UX oraz wskazano na rosnącą rolę UX wśród czynników wpływających na sukces lub porażkę współczesnych komercyjnych projektów informatycznych. Omawiane rozważania uzupełniono krótkim przeglądem trzech projektów badawczych poświęconych tematyce UX.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 309-321
Keywords: user experience; użyteczność; interfejs użytkownika; usługi on-line; e-marketing; usability; user interface; online services