Przegląd i ocena wybranych modeli dojrzałości Business Intelligence - Olszak, Celina M. (Overview and assessment of selected Business Intelligence maturity models, 2011)
Celem opracowania jest charakterystyka i ocena wybranych modeli dojrzałości Business Intelligence (BI). Do realizacji tak postawionego celu badawczego wykorzystano metodę analizy różnych koncepcji dojrzałości. Zidentyfikowano mocne i słabe strony 12 modeli dojrzałości BI oraz opracowano zbiór rekomendacji mających na celu ich udoskonalenie. Rozważono implikacje zaproponowanych zmian dla praktyki oraz wskazano dalsze kierunki badawcze w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 283-294
Keywords: business intelligence; modele dojrzałości BI; re-konceptualizacja dojrzałości BI; Business Intelligence maturity models; re-conceptualization of Business Intelligence maturity