Usuwanie artefaktów w wykrywaniu wzorców użytkowania stron WWW - Mikulski, Łukasz (Denoising as a method of discovering hidden web usage patterns, 2011)
Aktywność użytkowników korzystających z zasobów portali internetowych zapisywana jest w plikach logów serwera WWW. W celu odkrycia i analizy wzorców zachowań takich użytkowników dane z surowych plików loga należy poddać przetwarzaniu wstępnemu. W niniejszym artykule przeprowadzono badanie złożone z dwóch etapów. W pierwszym z nich znajdowane są wszystkie częste zbiory przy arbitralnie założonym współczynniku wsparcia oraz reguły asocjacyjne, przy arbitralnie założonym współczynniku ufności. W drugim etapie podawane są analizie uzyskane wyniki – częste zbiory i wygenerowane na ich podstawie reguły asocjacyjne. Na podstawie tej analizy usuwane są zakwalifikowane jako szum subiektywnie wybrane zbiory, które pochodzą spoza zakresu danych objętego badaniem lub dominują nad pozostałymi elementami serwisu. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, czynności związane z odszumianiem danych można iterować. Na podstawie tak przetworzonego pliku loga serwera WWW ostatecznie znajdowane są często zbiory. Na ich podstawie ekstrahowane są z kolei reguły asocjacyjne. Według tak przyjętego założenia, to one mogą odzwierciedlać istotne ścieżki nawigacji, które odpowiednio zagregowane posłużą do wyodrębnienia wzorców użytkowania portalu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 254-266
Keywords: analiza użytkowania zasobów www; odkrywanie wiedzy z baz danych; bazy danych; drążenie danych; Web Usage Mining; data mining; knowledge discovery; database