Weryfkacja metod consensusu w wieloagentowym systemie wspomagania decyzji finansowych - Hernes, Marcin (Validation of consensus methods in multiagent financial decision support system, 2011)
W artykule przedstawiono weryfikację metod consensusu wykorzystywanych w celu rozwiązywania konfliktów wiedzy w wieloagentowym systemie wspomagania decyzji finansowych. W pierwszej części zaprezentowano definicję struktury wiedzy agentów (decyzji) oraz krótką charakterystykę algorytmu wyznaczania consensusu dla tych struktur wiedzy. Następnie przeprowadzono weryfikację algorytmu z wykorzystaniem danych rzeczywistych dotyczących notowań Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Przedstawiono założenia testu oraz uzyskane wyniki. Weryfikacja wykazała celowość stosowania metod consensusu we wspomaganiu decyzji finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 131-140
Keywords: metody consensusu; decyzje finansowe; wieloagentowy system wspomagania decyzji finansowych; konflikty wiedzy; consensus methods; financial decisions; multiagent financial decision support system; knowledge conflicts