Rozwiązania Cloud Computing we wspomaganiu strategii kodyfikacji wiedzy w organizacji wirtualnej - Dziembek, Damian (Cloud Computing solutions in the support of knowledge codification strategy in virtual organization, 2011)
W artykule przedstawiono możliwości wspierania strategii kodyfikacji wiedzy rozwiązaniami Cloud Computing. Na wstępie przedstawiono definicję organizacji wirtualnej oraz pokrótce scharakteryzowano strategie zarządzania wiedzą ze szczególnym uwzględnieniem strategii kodyfikacji wiedzy. W dalszych rozważaniach omówiono pojęcie, modele i własności Cloud Computingu jako stosunkowo nowej formy dostarczania usług IT. W końcowej części artykułu rozważano potencjał Cloud Computingu dla wspomagania strategii kodyfikacji wiedzy wraz z przedstawieniem przykładowych rozwiązań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 118-130
Keywords: organizacja wirtualna; strategia kodyfikacji wiedzy; cloud computing; virtual organization; codification strategy