Zmiany strategii informatyzacji polskich obiektów gospodarczych pod wpływem kryzysu gospodarczego. Podsumowanie badań z lat 2009–2011 - Dyczkowski, Mirosław (Changes in informatisation strategies of Polish companies in relation to the economic crisis. Summary of the surveys from the years 2009–2011, 2011)
Artykuł przedstawia wyniki porównawczych badań ankietowych przeprowadzonych przez autora w latach 2009–2011, których celem było uzyskanie wiedzy na temat wpływu obecnego kryzysu gospodarczego na strategie informatyzacji obiektów gospodarczych. Uzyskane wyniki potwierdziły roboczą hipotezę, że kryzys gospodarczy wpłynął – w mniejszym lub większym stopniu – na długo- i krótkookresowe strategie informatyzacji większości zbadanych obiektów. Względny udział zidentyfikowanych zmian, intensywność ich zauważalnych przejawów oraz obszary zastosowań IT, których te zmiany dotknęły, zmieniały się wprawdzie w kolejnych analizowanych latach, ale zmiany te są nieznaczne i dotyczą jedynie wybranych elementów strategii informatyzacji oraz zastosowań IT. Szczegółowe dane na ten temat są zawarte w niniejszym artykule.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 102-117
Keywords: kryzys gospodarczy; ankietowe badania porównawcze; zmiany strategii informatyzacji; economic crisis; comparative surveys; changes of informatisation strategies