Konceptualizacja ontologii dla wielowymiarowego systemu wczesnego ostrzegania. Studium przypadku - Dudycz, Helena (Conceptualization of ontology for the early warning system. Case study, 2011)
Przydatność wskaźników ekonomicznych w podejmowaniu decyzji zależy od zrozumienia przez kadrę kierowniczą różnych strukturalnych i semantycznych zależności istniejących pomiędzy tymi miarami. Jednym z proponowanych rozwiązań, które umożliwia odwzorowanie powiązań między wskaźnikami ekonomicznymi, jest standard mapy pojęć. Wymaga to zbudowania ontologii dla danego obszaru analizy ekonomicznej. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie konceptualizacji ontologii dla systemu wczesnego ostrzegania. W pierwszej części krótko omówiono założenia modelu systemu wczesnego ostrzegania. Następnie przedstawiono metodę tworzenia ontologii dla wskaźników ekonomicznych. W kolejnych punktach skoncentrowano się na przedstawieniu procesu tworzenia ontologii dla wielowymiarowego systemu wczesnego ostrzegania dla przedsiębiorstw produkcyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 88-101
Keywords: system wczesnego ostrzegania; wskaźniki ekonomiczne; mapa pojęć; ontologia; early warning systems; economic indicators; topic map; ontology