Technologiczne aspekty rozwoju kapitału intelektualnego zakładu opieki zdrowotnej - Chluski, Andrzej (Technological aspects of the development of health care units’ intellectual capital, 2011)
W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania w zakładach opieki zdrowotnej wybranych systemów informatycznych oraz ich potencjalnego wpływu na rozwój kapitału intelektualnego i aktywów niematerialnych szpitala. Na podstawie badań prezentowanych w literaturze przedmiotu wyodrębniono czynniki uznawane za najistotniejsze dla rozwoju kapitału intelektualnego zakładu opieki zdrowotnej. Przedstawiono przykłady wybranych technologii informacyjnych mogących przyczyniać się do rozwoju charakterystycznych dla zakładów opieki zdrowotnej komponentów kapitału intelektualnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 20-31
Keywords: kapitał intelektualny; technologie informacyjne; systemy informatyczne zarządzania; opieka zdrowotna; intellectual capital; information and communication technology; healthcare