Polski Ład: zmiany podatkowe dla przedsiębiorców - Wyrzykowski, Jan (The Polish Deal: Tax changes for entrepreneurs, 2022)
Artykuł prezentuje niektóre reformy Polskiego Ładu dotyczące zmian systemu podatkowego, które dotkną szczególnie przedsiębiorców. Opisane zostały modyfikacje szczególnie istotne dla przedsiębiorców rozliczających się podatkiem liniowym, ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, według skali podatkowej i karty podatkowej. W tekście można znaleźć również opis nowych regulacji związanych z estońskim CIT oraz komentarz autora dotyczący sposobu wprowadzania reform Polskiego Ładu przez rząd. Wyróżnione zmiany zostały opisane na podstawie źródeł internetowych, informacji zawartych na rządowych stronach Ministerstwa Finansów odnoszących się do Polskiego Ładu oraz literatury podatkowej.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 103-110
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu