Wady i zalety podatkowych grup kapitałowych - Witke, Agnieszka (Advantages and disadvantages of tax capital groups, 2022)
Celem artykułu jest wyjaśnienie, czym jest podatkowa grupa kapitałowa, oraz wskazanie motywów, jakimi kierują się spółki przy podejmowaniu decyzji o jej utworzeniu. Wybór tego rozwiązania niesie za sobą wiele istotnych konsekwencji, które ostatecznie mogą wpłynąć na poprawę wyników przedsiębiorstw wchodzących w jej skład. Najbardziej przekonującym argumentem jest możliwość wspólnego rozliczania się podmiotów, co w rezultacie może prowadzić do redukcji łącznego zobowiązania podatkowego. Jednak tak jak w rzeczywistości nie istnieją rozwiązania idealne, tak i w tym przypadku mogą pojawić się problemy, które zadecydują o zaniechaniu utworzenia takiej grupy. Niniejsze opracowanie przedstawia najważniejsze kwestie związane z podatkową grupą kapitałową oraz wskazuje jej wady i zalety.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 95-102
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu