Leasing samochodu a założenia Polskiego Ładu - Mieszała, Dominik (Revolution in leasing due to the Polish Deal, 2022)
Szereg zmian wprowadzonych wraz z Polskim Ładem istotnie wpływa na postrzeganie leasingu jako formy finansowania inwestycji. W artykule zostały poruszone podstawowe kwestie związane z umową leasingu w różnych ujęciach (zarówno bilansowych, jak i podatkowych), a także nowe zmiany obowiązujące od 2022 r. związane z wykupem leasingowanego środka trwałego lub wartości niematerialnej i prawnej. Poza tym w sposób praktyczny została ukazana ewidencja leasingu oraz sformułowana własna opinia na temat zmian związanych z Nowym Ładem. W tym celu skorzystano z różnych metod badawczych: studiów literaturowych, analizy artykułów, aktów prawnych oraz stron internetowych.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 65-75
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu