Polski Ład a podmioty z ewidencją podatkową z perspektywy biura rachunkowego - Łużna, Natalia (The Polish Deal and entities with tax records from the perspective of an accounting office, 2022)
System podatkowy – określony przez normy prawne jako jedno z narzędzi redystrybucyjnych budżetu państwa – powinien się charakteryzować przejrzystością, prostotą i przyjaznością dla podatników, co pozwoli osiągnąć stabilność makroekonomiczną oraz wzrost gospodarczy pozwalający na ciągły i niezachwiany rozwój kraju. Przepisy ustawy redaguje się̨ tak, aby dokładnie i w sposób zrozumiały dla adresatów zawartych w nich norm wyrażały intencje prawodawcy. Celem artykułu jest wskazanie wpływu działania Polskiego Ładu na podmioty z ewidencją podatkową z perspektywy biura rachunkowego przez zestawienie założeń zawartych w ustawie z dnia 29 października 2021 roku o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw z realnymi skutkami jej wpływu na funkcjonowanie przedsiębiorstw gospodarczych. Jako podstawową metodę badawczą zastosowano analizę danych, analizę literatury oraz aktów prawnych, metodę dedukcji i obserwacji. Przedstawione badanie wykazało rezultaty wdrożenia zmian w polskim prawie podatkowym, które w konsekwencji spowodowały, iż przedsiębiorstwa nie odczuły zapowiadanych pozytywnych skutków.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 51-64
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu