Przesłanki wprowadzenia faktur ustrukturyzowanych oraz Krajowego Systemu e-Faktur - Ksieniewicz, Mikołaj (Rationale for the introduction of structured invoices and the National System of e-Invoices, 2022)
Od 1 stycznia 2022 roku obowiązują w Polsce przepisy, dzięki którym podatnicy podatku od towarów i usług mogą korzystać z faktur ustrukturyzowanych Krajowego Systemu e-Faktur. Rozwiązanie takie pozwala na pełne elektroniczne fakturowanie i wykorzystanie w jeszcze większej liczbie procesów gospodarczych form elektronicznych. Możliwość wystawiania faktur ustrukturyzowanych ma na razie charakter fakultatywny, jednak zgodnie z zapowiedziami Ministerstwa Finansów od 1 stycznia 2023 roku będzie to już obligatoryjne. Wprowadzone przepisy pozwolą na wzmocnienie kontroli podatkowej dzięki zdalnemu monitorowaniu przez organy podatkowe obrotu fakturami. Fakturowanie elektroniczne zostało zapoczątkowane wprowadzeniem obowiązkowego dokumentowania zamówień publicznych przez organy administracji publicznej.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 44-50
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu