Firma rodzinna w systemie podatkowym - Grabowska, Julia (Family business in tax system, 2022)
W artykule przedstawiono główne cechy firm rodzinnych w Polsce oraz rozwiązania prawne i podatkowe, z których mogą one skorzystać. Ze względu na brak definicji firmy rodzinnej w polskim systemie prawnym nie istnieją specjalne rozwiązania przeznaczone dla tych podmiotów. Kolejną poruszoną kwestią są elementy konstrukcyjne ryczałtu od dochodów spółek kapitałowych. W artykule omówiono również ustawę o zarządzie sukcesyjnym oraz wpływ tej ustawy na jednoosobowe działalności gospodarcze. Na koniec przedstawiono ocenę rozwiązań zaproponowanych przez ustawodawcę.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 17-27
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu