Panele fotowoltaiczne – odrębny środek trwały czy ulepszenie? - Bąk, Klaudia (Photovoltaic panels – separate fixed asset or improvement?, 2022)
Instalacje fotowoltaiczne są przykładem odnawialnych źródeł energii (OZE) wykorzystujących energię słoneczną. Pozyskiwanie energii z paneli fotowoltaicznych jest rozwiązaniem najbezpieczniejszym dla środowiska. Obecnie OZE jest dynamicznie rozwijającą się gałęzią przemysłu. W artykule skoncentrowano się na przedstawieniu wyceny, klasyfikacji i ewidencji środków trwałych w aspekcie prawa bilansowego i podatkowego. Na podstawie analizy literatury z zakresu rachunkowości, regulacji prawnych i wnioskowania logicznego zaprezentowano dwa sposoby ujmowania paneli fotowoltaicznych: jako odrębnego środka trwałego lub jako ulepszenia.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 9-16
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu