Przestrzenie wspólne oraz dostępność usług publicznych wybranych osiedli deweloperskich Wrocławia na tle historycznych koncepcji i współczesnych regulacji prawnych - Bryś, Jakub (Common areas and accessibility of public services in selected new housing estates in Wrocław in the view of historical concepts and contemporary legal regulations, 2019)
Praca porusza zagadnienie dostępności podstawowych usług publicznych we wrocławskich inwestycjach mieszkalnictwa wielorodzinnego na tle urbanistycznych regulacji historycznych i wymogów obecnych. Wyniki uzyskane w pracy wykazały, że realizowane współcześnie osiedla mieszkaniowe nie są dostatecznie dobrze wyposażone w infrastrukturę społeczną. Wobec tego konieczny jest powrót do koncepcji zawartych w normatywach urbanistycznych. Zapis dostosowanych do dzisiejszych realiów minimalnych wymogów dotyczących dostępności usług stanowiłby skuteczną barierę przed realizacją osiedli nie objętych komunikacją zbiorową i bazujących wyłącznie na zastanej infrastrukturze
Keywords: przestrzenie wspólne; dostępność usług publicznych; osiedle deweloperskie; specustawa mieszkaniowa; lokalne standardy urbanistyczne; normatyw urbanistyczny