Zastosowanie technologii informatycznych w rozwoju społeczno-gospodarczym gmin. Wyniki badań - Chomiak-Orsa, Iwona; Flieger, Michał (The implementation of IT technologies in socio-economic development of local governments. Research results, 2011)
Celem artykułu jest analiza wykorzystania technologii informatycznych w rozwoju społeczno-gospodarczym gmin. Przeprowadzone badania dotyczyły analizy skuteczności zastosowanych rozwiązań IT w odpowiednich obszarach funkcjonowania gminy związanych z rozwojem gospodarczym, rozwojem społecznym, upowszechnianiem edukacji, doskonaleniem funkcjonowania urzędu jako instytucji świadczącej usługi oraz promowaniem rozwoju i turystyki w analizowanych gminach. Działania związane z wykorzystaniem IT w wymienionych obszarach w ocenie mieszkańców oraz podmiotów gospodarczych charakteryzują się różną skutecznością. Takie wnioski wskazują na konieczność dokonywania przemyślanego wyboru podejmowanych działań w zakresie wykorzystania IT w ramach wspierania rozwoju lokalnego przez gminę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212. s. 51-61
Keywords: rozwój społeczno-gospodarczy gminy; wspieranie rozwoju; rozwiązania IT; skuteczność działań gminy; local socio-economic development; development support; IT solutions; local government effectiveness