Płatności bezpośrednie dla rolników – transfery, subsydia czy wydatki na dobra i usługi publiczne? - Sadłowski, Adrian (Direct payments for farmers – transfers, subsidies or expenditure on public goods and services?, 2022)
Celem opracowania było rozpoznanie specyfiki stosowanych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej unijnych płatności bezpośrednich dla rolników jako jednego z wydatków państwa. Wykorzystano metodę konfrontacji parami alternatywnych ujęć płatności bezpośrednich. Stwierdzono, że problematyczne jest kategoryczne zaklasyfikowanie płatności bezpośrednich do jednego z głównych typów wydatków państwa, tj. wydatków na dobra i usługi, subsydiów bądź transferów. Bardziej właściwe byłoby ustalenie struktury wydatków realizowanych w formie płatności bezpośrednich według ich typu, jako że mogłoby istotnie wzbogacić wiedzę gromadzoną na potrzeby wspomagania polityki gospodarczej opartej na dowodach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 3, s. 119-127
Keywords: płatności bezpośrednie; subsydia; transfery; wspólna polityka rolna; wydatki państwa na dobra i usługi; direct payments; subsidies; transfers; common agricultural policy; state expenditure on goods and services