Ocena wdrażania standardu rachunku kosztów w szpitalach - Orliński, Ryszard (Assessment of the implementation of the cost account standard in hospitals, 2022)
Próby wprowadzenia rozporządzeń dotyczących rachunku kosztów w szpitalach były podejmowane już kilka razy. Ostatnio wprowadzone rozporządzenie (z dnia 26 października 2020 r., Dz.U. z 2020 r., poz. 2045) zawiera zalecenia dotyczące standardu rachunku kosztów (SRK) u świadczeniodawców. Pospiesznie przygotowane i wprowadzone rozporządzenie miało na celu umożliwienie porównywalności danych o kosztach udzielonych świadczeń pomiędzy szpitalami oraz ocenę ich jakości. Miało też dać możliwość porównywania efektów stosowanych procedur terapeutycznych i podniesienia jakości zarządzania w podmiotach leczniczych. Przeprowadzone badania dotyczące stopnia zaawansowania wdrażania SRK w szpitalach wskazują na złe przygotowanie szpitali do wdrożeń i zawierają wiele krytycznych opinii o funkcjonalności i możliwościach wykorzystania SRK w zarządzaniu szpitalami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 3, s. 95-106
Keywords: koszty; rachunek kosztów; standard rachunku kosztów; szpital; costs; cost accounting; cost accounting standard; hospital