Optymalizacja kosztów w obliczu transformacji produkcji – ocena w sektorze technicznych środków transportu rolniczego - Niewiadomski, Przemysław; Nogalski, Bogdan (Cost optimization in the face of production transformation – assessment in the technical means of agricultural transport sector, 2022)
W praktyce niska świadomość dotycząca kosztów utrudnia skuteczną analizę i podejmowanie decyzji optymalizacyjnych. Kluczowa jest zatem odpowiedź na pytanie (cel główny): jakie działania w obliczu transformacji produkcji sprzyjać będą optymalizacji kosztów, a co za tym idzie – które z wymienionych powinni podejmować polscy producenci części i podzespołów technicznych środków transportu rolniczego? Osiągnięcie celu głównego wymagało sformułowania i zrealizowania celów cząstkowych, do których autorzy zaliczają: (1) podkreślenie znaczenia kosztów z perspektywy transformacji produkcji (warstwa teoretyczna); (2) opracowanie modelu badawczego w postaci arkusza oceny będącego wypadkową eksploracji piśmiennictwa oraz badania zrealizowanego wśród celowo dobranych ekspertów (warstwa teoretyczno-projektowa). Skonkretyzowane działania nadały właściwy kierunek dalszym pracom badawczym (weryfikacja empiryczna), co pozwoliło na opiniowanie wśród przedsiębiorstw (ocena istotności).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 3, s. 75-94
Keywords: optymalizacja produkcji; koszty wytwarzania; fabryka przyszłości; zaawansowana produkcja; production optimization; manufacturing cost; factory of the future; advanced production