CIT minimalny – pułapka czy motywacja dla nierentownych przedsiębiorstw? - Kotyla, Cyryl (Minimum CIT – a trap or a motivation for unprofitable enterprises?, 2022)
Celem opracowania jest przedstawienie koncepcji i mechanizmu działania podatku minimalnego CIT oraz dokonanie oceny potencjalnych skutków wprowadzonej regulacji. Autor stawia hipotezę, iż podatek minimalny CIT w swojej obecnej formie nie spełnia zakładanego zasadniczego celu głoszonego przez ustawodawcę, tj. ograniczenia luki CIT generowanej przez międzynarodowe korporacje. W celu przeprowadzenia analizy zastosowano metody: analizy aktów prawnych oraz analizy literatury. Efektem przeprowadzonej oceny jest sformułowany wniosek de lege ferenda – ustawodawca powinien znowelizować ustawę o CIT i usunąć nową daninę z polskiego systemu podatkowego. W opracowaniu dokonana została ocena nowej daniny pod kątem osiągnięcia zakładanych przez ustawodawcę celów oraz wskazano na jej potencjalne skutki dla polskich przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 3, s. 50-59
Keywords: CIT minimalny; strata podatkowa; luka CIT; minimum CIT; tax loss; CIT gap