Troposphere delay modeling in satellite laser ranging measurements to geodetic satellites - Drożdżewski, Mateusz (Modelowanie opóźnienia troposferycznego w laserowych pomiarach odległości do satelitów geodezyjnych, 2022)
W pracy doktorskiej przedstawiono wpływ dotąd nieuwzględnianych troposferycznych gradientów horyzontalnych na obserwacje SLR, jak i wpływ estymacji poprawek opóźnienia troposferycznego na parametry geodezyjne i całkowity budżet błędów systematycznych na podstawie obserwacji do pasywnych geodezyjnych satelitów LAGEOS-1 i LAGEOS-2.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: SLR; współrzędne geocentrum; LAGEOS-1/2; gradienty horyzontalne; ZTD; parametry ruchu obrotowego Ziemi (ERP)