Human Capital Management in the Wandering Context of Events – Challenges for the Managerial Staff [całość] - Stor, Marzena. Redaktor (Wydawnictwo Uczelniane Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2022)
[Monografia jest rezultatem współpracy dwudziestu badaczy z jedenastu polskich uczelni i opiera się na założeniu, że zarówno pracownicy, jak i ZZL w organizacjach w coraz większym stopniu podlegają niespotykanej dotąd kontekstualizacji. Kontekst jest postrzegany jako zjawisko o charakterze dynamicznym, w którym muzą funkcjonować różni interesariusze. Głównym celem publikacji jest przedstawienie wyników badań empirycznych oraz rozwiązań koncepcyjnych dotyczących wybranych problemów ZZL w różnych kontekstach. Rozważania podjęte w publikacji zaczynają się analizy od kontekstów organizacyjnych, następnie koncentrują się na kontekstach wirtualnych, cyfrowych, pandemicznych, a kończą się na kontekście skoncentrowanym na ludziach. Ponieważ monografia ma charakter naukowo-badawczy, dedykowana jest badaczom zajmującym się problematyką ZZL oraz studentom zarządzania. Może również zainteresować praktyków zarządzania, którzy poszukują inspiracji do tworzenia skutecznych rozwiązań w swojej pracy z kapitałem ludzkim.] (na podstawie zapowiedzi wydawniczej)
s. 162
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; ZZL; kontekstualizacja ZZL; wirtualizacja pracy; digitalizacja pracy; praca w pandemii