Owoce rokitnika pospolitego (Hippophaë rhamnoides) w projektowaniu żywności o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym - Tkacz Karolina (Sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides) fruits in designing foods with specific health-promoting potential, 2022)
Celem pracy było określenie profilu prozdrowotnego owoców rokitnika pospolitego i opracowanie technologii otrzymywania funkcjonalnych i atrakcyjnych sensorycznie produktów o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych na bazie owoców tej rośliny.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: rokitnik pospolity; części anatomiczne; soki; smoothies; fermentacja jabłkowo-mlekowa; mikrokapsułki; związki bioaktywne; przeciwutleniający; przeciwstarzeniowy; przeciwcukrzycowy; przeciw otyłości; przeciwzapalny