Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na rozwój i plonowanie soi uprawnej (Glycine max (L.) Merrill) - Gniadzik-Zasańska Małgorzata (The impact of selected agrotechnical factors on development and yielding soybean (Glycine max (L.) Merrill), 2022)
W latach 2015-2017 na polach doświadczalnych Katedry Szczegółowej Uprawy Roślin (aktualnie Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej) Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przeprowadzone zostały dwie niezależne serie badań polowych, dotyczące wpływu wybranych czynników agrotechnicznych na rozwój i plonowanie soi uprawnej. I seria badań obejmowała ocenę wpływu zróżnicowanej rozstawy rzędów i liczby wysiewanych nasion na jednostce powierzchni na kształtowanie architektury łanu, a w efekcie końcowym wielkości i jakości plonu nasion soi. W II serii badań analizowano wpływ zróżnicowanej rozstawy rzędów i aplikacji preparatu Asahi SL na rozwój i plonowanie soi uprawnej. W obu seriach badań zastosowano metodę split-plot, w czterech powtórzeniach, z dwoma czynnikami zmiennymi.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: soja zwyczajna; rozstawa rzędów; biostymulator; Asahi SL