Mniejszość niemiecka na Śląsku Opolskim w wyborach parlamentarnych III RP - Szczepański, Andrzej (The German minority of Opole Silesia in parliamentary elections of the 3rd Republic of Poland, 2022)
Zamieszkująca Śląsk Opolski mniejszość niemiecka przez cały okres istnienia tzw. Polski Ludowej (1944–1989) była odgórnie uznana przez władze państwowe za Polaków. Wraz z zapoczątkowaniem transformacji ustrojowej „nieistniejąca mniejszość” rozpoczęła żywiołowe manifestowanie swojej obecności, domagając się prawnego uznania grupy i przyznania jej pełni praw obywatelskich. Zjednoczona wokół powyższych żądań uczestniczyła w wyborach, po raz pierwszy w 1990 r. Wraz z osiągnięciem postulowanych oczekiwań istotnie zmalało zainteresowanie wyborami wśród jej członków. Nadrzędnym celem niniejszego artykułu była próba charakterystyki uczestnictwa komitetów mniejszości niemieckiej w wyborach parlamentarnych po 1989 r. Zastosowano m.in. następujące narzędzia i metody badawcze: historyczną, komparatystyczną, i analizy źródeł (w tym internetowych).
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 42(1)/2022, s. 85-98
Keywords: województwo opolskie; wybory parlamentarne; mniejszość niemiecka