Rola czasu w społeczeństwie - Michalska, Magdalena (The role of time in society, 2022)
Tematem niniejszej pracy jest przedstawienie roli czasu w codziennym funkcjonowaniu społeczeństwa, w dynamicznie zmieniającym się świecie. W tekście zostają dokładnie przeanalizowane przykłady oddziaływania czasu na ludzkie życie pod względem różnych jego aspektów. Praca ma na celu potwierdzenie tezy mówiącej o istocie ważności czasu w codzienności społeczeństwa na przestrzeni lat. Problematyką poniższej pracy jest nie tylko ukazanie czasu jako złożonego zjawiska występującego w świecie, ma ona również w zamyśle udowodnić jego nieodwracalny wpływ na życie człowieka i całego społeczeństwa. W oparciu o publikacje naukowe przywołane w tekście wyjaśnione zostaje połączenie między upływem czasu, a przebiegiem ludzkiego życia, jak i działania społeczeństwa. Najważniejszym wnioskiem wyciągniętym na koniec pracy jest ukazanie, za pomocą poprzedzających go przykładów, że czas ma ogromny wpływ na ludzkie życie. Człowiek jednak przez panujący w tych czasach pośpiech nie jest często w stanie tego dostrzec.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 42(1)/2022, s. 71-83
Keywords: czas; społeczeństwo; pośpiech; powtarzalność; rytm