Соціальна робота в громаді в умовах війни - Кравченко, Оксана (Praca socjalna w społeczeństwie w czasie wojny, 2022)
У час війни професійна соціальна робота розширює напрями, методи і форми роботи, які, з одного боку, ґрунтуються на багаторічному досвіді, в тому числі міжнародному, з іншого – формується феномен української соціальної роботи на засадах морального обов’язку, взаємопідтримки, відданості кожного громадянинау поєднанні з професійною діяльністю фахівців соціальної роботи. Встановлено, що основним методом соціальної роботи є робота в громаді. Важливою ознакою соціальної роботи в громаді є стихійне поєднання благодійництва пересічних громадян як морального обов’язку та прагнення роботи добро із професійною діяльністю соціальних працівників. Цей досвід з точки зору феномелогічного підходу формується на основі українських традицій, напрацьовується в умовах кризи шляхом критичного мислення, екстрених рішень, ґрунтується на людиноцентризмі, ентузіазмі, благочинності, небайдужості та патріотизмі. Визначено, що соціальна робота в громаді під час війни здійснюється на чотирьох рівнях: соціальна робот на рівні органів місцевого самоврядування; соціальна робота на рівні територіальної громади; соціальна робота на рівні закладів соціальної сфери; соціальна робота на рівні жителів громад. Партнерами територіальних громад виступають громадські волонтерські організації. Згідно Закону України «Про соціальні послуги» серед надавачів соціальних послуг виступає недержавний сектор. І в такий тяжкий для країни час волонтери є окремим полком доброчинності: збирають і надають одяг, ліки, харчі для вразливих категорій населення; організовують і поселяють біженців; надають допомогу військовослужбовцям і їхнім сім’ям; сприяють переміщенню постраждалих; забезпечують усіх необхідним фронт: доставляють маскітні сітки, харчі, військовий одяг, ліки, інвентар та ін. Український досвід соціальної роботи засвідчує, що окремим суб’єктом допомоги в умовах війни є громадяни, які самоорганізовуються у громадах, підтримують моральний стан вірою і справедливістю.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 42(1)/2022, s. 63-70
Keywords: społeczność; wojna; wolontariusze; praca socjalna; człowiek