Główne kierunki rozwoju Sił Zbrojnych Republiki Białorusi - Szczęśniak, Dariusz (Main directions of development of the Armed Forces of the Republic of Belarus, 2022)
Zasadniczym założeniem w kontekście potencjalnych trendów rozwojowych Sił Zbrojnych Republiki Białorusi są ich bliskie relacje i daleko idąca współpraca z Siłami Zbrojnymi Federacji Rosyjskiej. W związku z tym w artykule przedstawiono relacje i zależności białorusko-rosyjskie, jakie mają miejsce w ramach postępującej integracji wojskowej obu państw. Wskazano między innymi zmiany strukturalno-funkcjonalne zachodzące w białoruskiej armii. Białorusko-rosyjska współpraca wojskowa, między innymi poprzez cykliczne manewry pod kryptonimem „Zachód”, służy zgraniu bojowemu obu armii, a docelowo zmierza do inkorporacji SZ Białorusi. Białoruskie programy modernizacyjne w rzeczywistości wynikają z określonych dążeń integracyjnych i służą realizacji celów rosyjskiej polityki bezpieczeństwa. Modernizacja, dostawy sprzętu i uzbrojenia w znacznej mierze opierają się na rodzimej produkcji, będącej kontynuacją rozwiązań radzieckiej myśli technicznej, i mają na celu dostosowanie SZ RB do potrzeb określonych przez Federację Rosyjską. Przedstawione kierunki rozwoju oraz wachlarz możliwości SZ RB w sprzyjających z punktu widzenia Moskwy warunkach będą służyły przejściu od presji militarnej do potencjalnych realnych białorusko-rosyjskich działań zbrojnych na zachodnim kierunku operacyjnym.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 42(1)/2022, s. 49-61
Keywords: Białoruś; Federacja Rosyjska; współpraca wojskowa; Siły Zbrojne