Holizm w controllingowym zarządzaniu organizacjami - Janus, Dorota (Holism in controlling management of organisations, 2022)
Zrównoważony rozwój, budowanie przewagi konkurencyjnej oraz świadome podejście do przyszłości wymaga od organizacji holistycznego spojrzenia na zarządzanie i jej cele. W zarządzaniu controllingowym fundamentalne znaczenie ma myślenie z perspektywy celu, a decyzje powinny być ukierunkowane na jego osiągnięcie. Racjonalne, uzasadnione ekonomicznie i wolne od błędów decyzje wymagają ciągłego pozyskiwania, gromadzenia, przetwarzania i analizowania danych dotyczących wszystkich obszarów funkcjonowania organizacji. Controllerzy – jako partnerzy biznesowi kadry zarządzającej – odpowiadają za zapewnienie wysokiej jakości danych oraz są strażnikami wiarygodnego źródła informacji. Celem artykułu jest przedstawienie zarządzania controllingowego jako systemu, który dzięki właściwemu połączeniu i interakcji zasobów umożliwia zwiększenia efektywności funkcjonowania organizacji. Zgromadzony materiał badawczy pozwolił zidentyfikować główne teorie, pojęcia, źródła i luki w tematyce zarządzania controllingowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 2, s. 62-72
Keywords: controlling; zarządzanie controllingowe; organizacja; holizm; controlling management; organisation; holism