Aktywna eliminacja składowych tonalnych sygnałów akustycznych - Łuczyński, Michał (Active elimination of tonal components of acoustic signals, 2022)
Hałas wąskopasmowy, zwany też hałasem tonalnym, jest bardziej uciążliwy dla ludzi niż hałas szerokopasmowy, szczególnie w zakresie małych częstotliwości. Z tego względu redukcja poziomu składowych tonalnych w hałasie ma duże znaczenie praktyczne. Praca doktorska dotyczy zastosowania algorytmów aktywnej redukcji hałasu do eliminacji wybranych składowych częstotliwościowych sygnałów akustycznych o charakterze tonalnym. Opracowano kilka algorytmów, które wykorzystują tonalność hałasu do zwiększenia skuteczności redukcji poziomu hałasu wąskopasmowego. Do stosowania tych algorytmów konieczne jest określenie parametrów sygnału tonalnego na podstawie analizy sygnału akustycznego. Eliminacja składowych tonalnych ma ponadto zastosowanie przy przetwarzaniu sygnału cyfrowego lub jako miara skuteczności estymacji wartości ich parametrów. Przeanalizowano skuteczność opracowanych algorytmów w zależności od metody estymacji wartości parametrów oraz algorytmu eliminacji. Algorytmy te zostały przetestowane na sygnałach sztucznych stworzonych na potrzeby testowania oraz na sygnałach realnych występujących w praktyce aktywnej redukcji hałasu. Uzyskano redukcję poziomu składowych tonalnych od kilku do kilkudziesięciu decybeli.
Keywords: aktywne metody redukcji hałasu; tonalność; przetwarzanie sygnałów