Analiza metrologiczna zastosowania przepływomierza ultradźwiękowego w rurociągu w miejscu za zasuwą - Piechota, Piotr (Politechnika Wrocławska, 2022)
Rozprawa doktorska dotyczy analizy metrologicznej wykonania pomiaru w odległości od źródła zaburzenia przepływu w postaci zasuwy nożowej mniejszej niż określona w normach. W pracy dokonano wyznaczenia niepewności przeprowadzonych pomiarów. Wyznaczono wartość współczynnika korekcyjnego K*. Na podstawie analizy wartości współczynnika korekcyjnego K* wyznaczone zostały optymalne punkty pomiarowe w odległościach mniejszych niż określona w normach i zaleceniach pomiarowych.
Keywords: przepływomierze ultradźwiękowe; rozkład prędkości; zaburzenie przepływu; zasuwa nożowa