Application of terrestrial laser scanning for the monitoring of changes in the mountain river bed - Walicka Agata (Zastosowanie naziemnego skaningu laserowego do monitorowania zmian w korycie rzeki górskiej, 2022)
Celem dysertacji było zbadanie możliwości wykorzystania naziemnego skaningu laserowego do monitorowania transportu sedymentacyjnego oraz opracowanie automatycznej metody pozwalającej na wyznaczenie parametrówprzemieszczeń pojedynczych ziaren (parametry translacji i rotacji).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: naziemny skaning laserowy; transport sedymentacyjny; algorytm Iterative; closest point; klasyfikacja chmur punktów; random forests; DBSCAN