Waloryzacja odpadów i biomasy o niskich wartościach energetycznych w procesie toryfikacji - Świechowski Kacper (Valorization of low energy waste and biomass in the torrefaction process, 2022)
W pracy poddano analizie wpływ trzech kluczowych parametrów technologicznych (temperatury, czasu trwania procesu, ciśnienia) dla siedmiu materiałów odpadowych (drewno odpadowe, osad ściekowy, poferment z biogazowni, borowina, odchody słonia, oraz tworzywa biodegradowalne polilaktyd (PLA) i papier).
Keywords: toryfikacja; biomasa; odpady; energia; konwersja termiczna