Rola fimbrii typu 1 w adhezji i inwazji oraz przeżywalności i cytotoksyczności pałeczek Salmonella Gallinarum i Salmonella Enteritidis wobec kurzych linii komórkowych - Mikołajczyk-Martinez Agata (The role of type 1 fimbria in adhesion and invasion as well as the survival and cytotoxicity of Salmonella Enteritidis and Salmonella Gallinarum towards chicken cell lines, 2022)
Badania przedstawione w pracy przybliżyły rolę MST1F oraz MRT1F pochodzących kolejno od pałeczek S. Enteritidis i S. Gallinarum w adhezji, inwazji oraz przeżywalności i cytotoksyczności oraz wniosły nowe informacje o tych najważniejszych etapach patogenezy wyżej wymienionych serowarów u drobiu, na modelu ustalonych kurzych linii komórkowych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Salmonella; cytotoksyczność; patogeneza; fimbrie typu 1