Samorząd rolniczy w procesie transferu wiedzy i doradztwa na rzecz rolnictwa i obszarów wiejskich - Walenia, Alina (Agricultural self-government in the process of transferring knowledge and advice for agriculture and rural areas, 2022)
System Wiedzy i Innowacji Rolniczych Unii Europejskiej (AKIS) można zdefiniować jako sieć instytutów badawczych, ośrodków doradztwa, szkół rolniczych i pozostałych organizacji pozarządowych, zaangażowanych w pomoc rolnikom w podnoszeniu innowacyjności ich gospodarstw i rozwiązywaniu nowych problemów gospodarczych. Wśród wielu bardzo istotnych zadań izb rolniczych należy wymienić zadania o charakterze doradczym i informacyjnym w zakresie działalności rolniczej, wiejskiego gospodarstwa domowego i uzyskiwania przez rolników dodatkowych dochodów. Zadania o charakterze informacyjnym dotyczą gromadzenia i przetwarzania informacji gospodarczej, która ma służyć producentom i innym podmiotom gospodarczym. Celem artykułu jest ocena działalności izb rolniczych na rzecz transferu wiedzy i doradztwa dla rolnictwa i obszarów wiejskich. Analizie poddana została działalność izb rolniczych dotycząca wsparcia w zakresie pozyskiwania przez beneficjentów z poszczególnych regionów środków UE wdrażanych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Zastosowane metody badawcze to analiza aktów prawnych, przegląd literatury oraz wnioskowanie. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że istnieje powiązanie pomiędzy zakresem działalności izby rolniczej a wskaźnikiem absorpcji środków UE w poszczególnych regionach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 1, s. 134-150
Keywords: izby rolnicze; system wiedzy; innowacje; chambers of agriculture; knowledge system; innovations