Badanie zdolności mikroorganizmów do rozkładu tworzyw sztucznych - Urbanek Aneta (Study of the ability of microorganisms to decompose plastics, 2022)
Przeprowadzone badania poświęcono sprawdzeniu zdolności mikroorganizmów zasiedlających nietypowe środowiska do rozkładu tworzyw sztucznych.Właściwości biodegradacyjne mikroorganizmów względem polimerów wykazywano wielokrotnie w literaturze, jednakże w nielicznych badaniach rozpatrywano potencjał drobnoustrojów izolowanych z osobliwych środowisk.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: mikroorganizmy zimnolubne; aktywność biodegradacyjna; poliestry; Tenebrio molitor; Geomyces sp.