Zrównoważone miasta i regiony - Kazak, Jan (Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2022)
Monografia stanowi zbiór zagadnień badawczych i aplikacyjnych, jakie poruszane są aktualnie przez osoby zajmujące się zagadnieniem rozwoju miast i regionów. Zawarte w publikacji analizy i dyskusje naukowe w przypadku większości przedstawionych wyników są efektem pracy o charakterze tutorskim w relacji mistrz-uczeń, gdzie nauczyciele akademiccy wprowadzali studentki i studentów w warsztat pracy naukowej.
CCXXXIV
Keywords: odnawialne źródła energii; fotowoltaika; dotacja z budżetu gminy; Rząśnia; uwarunkowania społeczno‑kulturowe; dziedzictwo kulturowe; bezpieczeństwo; farma wiatrowa; Błaszki; ład przestrzenny; kompozycja przestrzenna; osiedle mieszkaniowe; reklama wyborcza; chaos przestrzenny; agresja wizualna; wartość; wycena środowiska; metoda wyceny warunkowej; metoda deklarowanych preferencji; Góry Stołowe; Park Narodowy Gór Stołowych; zagrożenie i ryzyko powodziowe; klasy użytkowania terenu; GIS/BI; krzywa strat powodziowych; zrównoważony rozwój; winiarstwo; warunki klimatyczne; uwarunkowania prawne; kapitał ludzki; makroregion; rozwój zrównoważony; wskaźniki; źródła finansowania; kierunki inwestycji; środki trwałe; ochro‑na środowiska; Dolny Śląsk; Polska; zintegrowany przegląd uwarunkowań bazowych; SIPOC; value stream mapping; VSM; zarządzanie miastem; zarządzanie systemem energetycznym w mieście