Chemoenzymatyczne metody otrzymywania biologicznie aktywnych fosfolipidów zawierających O-metylowane kwasy fenolowe - Okulus Marta (Chemoenzymatic methods of obtaining biologically active phospholipids containing O-methylated phenolic acids, 2021)
Celem pracy doktorskiej było opracowanie metod otrzymywania fosfatydylocholin, zawierających w pozycji sn-1 i/lub sn-2 wybrane kwasy aromatyczne takie jak: kwas anyżowy (ANISA), weratrowy (VA), cynamonowy (CA) i 3-metoksycynamonowy (3-OMe-CA).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: fosfocholina; kwasy fenolowe; aktywność przeciwnowotworowa