Programy zarządzania ryzykiem demograficznym w przedsiębiorstwach: istota i rodzaje - Jurek, Łukasz (Programs of the demographic risk management in enterprises: essence and types, 2021)
Starzenie się kadry pracowniczej jest wyzwaniem, które określane jest mianem ryzyka demograficznego. Aby sprawnie funkcjonować, przedsiębiorstwa muszą odpowiednio zarządzać tym ryzykiem. Chodzi przede wszystkim o działania mające dostosować środowisko pracy do specyficznych potrzeb i możliwości starszych pracowników. Tego typu inicjatywy są już podejmowane w wielu przedsiębiorstwach na całym świecie. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wybranych rozwiązań (tzw. dobrych praktyk) w tym zakresie. Zostały w nim określone: zakres, rodzaj i charakter działań, jakie przedsiębiorstwa mogą prowadzić na rzecz starzejącej się kadry pracowniczej. W ramach prac badawczych wykorzystano różnego rodzaju materiały źródłowe (opracowania i raporty) poświęcone temu zagadnieniu. Opisane programy zarządzania ryzykiem demograficznym podzielono na trzy grupy: proaktywne, reaktywne i holistyczne. Przytaczane przykłady, poza aspektem teoretycznym, mają również walor praktyczny. Wiele z nich polscy pracodawcy mogą bowiem z powodzeniem powielić i wykorzystać.
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2021, Nr 24, s. 116-127
Keywords: ryzyko demograficzne; starsi pracownicy; starzenie się zasobu pracy; polityka kadrowa; demographic risk; older workers; aging workforce; HR policy