Analiza wpływu nasadzeń roślinnych na walory użytkowe skrzyżowań z wyspą centralną - modele zagospodarowania - Wasilewska Anna (Analyzing the effect of street plantings on the functional qualities of intersections with center island - development models, 2021)
Temat pracy ogranicza się do zagospodarowania powierzchni istniejących skrzyżowań zlokalizowanych na obszarach zurbanizowanych na terenie Polski. Analiza materiałów literaturowych oraz wnioski z własnych badań pozwoliły wyłonić zbiór konkretnych czynników, które wpływają na funkcjonowanie obiektu drogowego i związanych z nimi zaleceń. Punktem odniesienia dla przyszłych modeli były wybrane obiekty znajdujące się na terenie Wrocławia. Zwieńczeniem prac jest powstanie modeli zagospodarowania skrzyżowań z wyspą centralną bazujących na wykorzystaniu nasadzeń roślinnych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: modele zagospodarowania; ronda uliczne; skrzyżowania z wyspą centralną; walory użytkowe; zieleń przyuliczna