Wielokierunkowe wykorzystanie sorga cukrowego oraz ocena jego oddziaływania na środowisko - Głąb Lilianna (Multidisciplinary uses of sweet sorghum and its environmental effect, 2020)
w rozprawie w sposób transdyscyplinarny ujęto 2 tematy badawcze, które zostały uznane za ważne z ogólnoświatowego punktu widzenia, czego wyrazem jest przyjęcie opracowań w ramach tych tematów do renomowanych czasopism naukowych. Po pierwsze ukazanie wielokierunkowości uprawy sorga a po drugie skupienie się na wieloaspektowym jej wpływie na środowisko. Na wielokierunkowe wykorzystanie składa się przydatność biomasy z sorga do celów paszowych, produkcji biopaliw (bioetanol i biogaz) oraz specjalne (do ograniczania zachwaszczenia). W zakresie oddziaływania na środowisko przeanalizowano emisję CO2 do atmosfery przy różnych sposobach uprawy i nawożenia sorga oraz efektywność energetyczną produkcji metanu i bioetanolu.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: sorgo cukrowe; emisja GHG; azotany; allelopatia; efektywność energetyczna