Opracowanie preparatu bakteriofagowego o potencjale aplikacyjnym w hodowli zwierząt - Śliwka Paulina (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2021)
Mając na uwadze możliwe wykorzystanie preparatów bakteriofagowych w obszarze hodowli zwierząt, założeniem badań było stworzenie produktu w formie stałej, o niewielkich rozmiarach i przy zastosowaniu łagodnych warunków procesu. W świetle doniesień o wysokiej wrażliwości bakteriofagów na niskie pH i obecność enzymów trawiennych układu pokarmowego, przeprowadzono ocenę aktywności immobilizowanych fagów in vitro w modelu imitującym warunki panujące w żołądku oraz w jelicie.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: bakteriofagi; antybiotykooporność; ESBL/AmpC E. coli; encapsulation